Учени най-накрая разгадаха половинвековна загадка в света на науката, свързана

...
 Учени най-накрая разгадаха половинвековна загадка в света на науката, свързана
Коментари Харесай

Учени разрешиха 50-годишна загадка: Откриха нова кръвна група

 

Учени най-сетне разгадаха половинвековна мистерия в света на науката, обвързвана с кръвта. Екип от NHS Blood and Transplant и Бристолския университет откри нова кръвна група, наречена MAL, хвърляйки светлина върху мистериозен антиген, който озадачава специалистите от 70-те години на предишния век, заяви Studyfinds.

Това изобретение не е единствено академично - то има действителни последствия за пациентите с редки кръвни групи и би могло да промени метода, по който подхождаме към преливането на кръв за някои от най-уязвимите ни пациенти.

Кой е неуловимият антиген AnWj ?

 Последният четвъртък на септември: Предимно безоблачен и топъл България 1 мин. Последният четвъртък на септември: Предимно безоблачен и топъл  Два тона боклуци от Пирин събраха доброволци в „ Пиринско Чисти планини “ Съдържание от партньори 4 мин. Два тона боклуци от Пирин събраха доброволци в „ Пиринско Чисти планини “  “Бог е обич България 2 мин. “Бог е обич ": Отбелязваме успението на свети Йоан Богослов  Бебе умря, преди да се роди: Майката седи с мъртъв плод в утробата 18 часа Тази сутрин 3 мин. Бебе умря, преди да се роди: Майката седи с мъртъв плод в утробата 18 часа  Микробус притисна трима към тир, има починали (СНИМКИ) България 2 мин. Микробус притисна трима към тир, има починали (СНИМКИ)  Росен Желязков: Ситуацията е като ръченица с настъпване на мотики Тази сутрин 3 мин. Росен Желязков: Ситуацията е като ръченица с настъпване на мотики  Пеевски със сигнал до Военно-окръжна прокуратура, желае присъди за Възродителния развой България 3 мин. Пеевски със сигнал до Военно-окръжна прокуратура, желае присъди за Възродителния развой  Последният четвъртък на септември: Предимно безоблачен и топъл България 1 мин. Последният четвъртък на септември: Предимно безоблачен и топъл  Два тона боклуци от Пирин събраха доброволци в „ Пиринско Чисти планини “ Съдържание от партньори 4 мин. Два тона боклуци от Пирин събраха доброволци в „ Пиринско Чисти планини “  “Бог е обич България 2 мин. “Бог е обич ": Отбелязваме успението на свети Йоан Богослов  Бебе умря, преди да се роди: Майката седи с мъртъв плод в утробата 18 часа Тази сутрин 3 мин. Бебе умря, преди да се роди: Майката седи с мъртъв плод в утробата 18 часа  Микробус притисна трима към тир, има починали (СНИМКИ) България 2 мин. Микробус притисна трима към тир, има починали (СНИМКИ)  Росен Желязков: Ситуацията е като ръченица с настъпване на мотики Тази сутрин 3 мин. Росен Желязков: Ситуацията е като ръченица с настъпване на мотики  Пеевски със сигнал до Военно-окръжна прокуратура, желае присъди за Възродителния развой България 3 мин. Пеевски със сигнал до Военно-окръжна прокуратура, желае присъди за Възродителния развой

В основата на тази научна история е антигенът AnWj - дребен маркер на повърхността на алените кръвни кафези. Идентифициран за пръв път през 1972 година, AnWj е непрекъсната мистерия за изследователската общественост в региона на кръвта. Въпреки че множеството хора имат този антиген, малко на брой определени нямат.

„ Генетичният генезис на AnWj е мистерия от повече от 50 години. Огромно достижение и кулминационна точка на дългогодишни екипни старания е най-сетне да се откри тази нова система от кръвни групи и да може да се предложи най-хубавата грижа за редките, само че значими пациенти “, изяснява Луиз Тили, старши теоретичен помощник в NHS Blood and Transplant. "

Намирането на хора без антиген AnWj е като търсене на игла в купа сено - те са извънредно редки. Всъщност повече от 99,9% от хората са позитивни за AnWj. Изследователският екип разпознава единствено 5 генетично AnWj-отрицателни лица в своето изследване, в това число семейство от арабски израелци.

Една от изследваните проби е от жена, която е дала кръв през 2015 година - същото лице, което е било първият AnWj-отрицателен субект, открит през 70-те години на предишния век.

Разгадаването на мистерията

Екипът съумява да разгадае мистерията по необикновен способ. Те са употребявали техника, наречена секвениране на целия екзом - надълбоко навлизане в частите на нашата ДНК, които кодират протеини. Този високотехнологичен метод им е разрешил да разпознават характерни заличавания в ген, наименуван MAL, който е виновен за производството на протеина Mal.

Изследователите позволяват, че съществува генетична разновидност, която предотвратява развиването на заболяването

За да потвърдят теорията си, откривателите организират остроумен опит. Те вкараха естествения ген MAL в клетките и следиха, че той създава антигена AnWj. Когато пробвали да създадат същото с мутиралата версия на гена, не се появил антиген AnWj. Това е било нещото, от което са се нуждаели, с цел да потвърдят откритието си.

Откритието е значимо, само че за какво?

Отговорът се крие в сериозния темперамент на кръвопреливането. Когато пациентите получат кръв, която не подхожда на тяхната, това може да докара до съществени, даже животозастрашаващи реакции.

„ Тестовете за генотипиране могат да бъдат създадени по този начин, че да разпознават генетично негативните пациенти и донори на AnWj. Такива проби могат да бъдат добавени към съществуващите платформи за генотипизиране “, изясни доктор Никол Торнтън, началник на референтния отдел за червени кръвни кафези в NHS Blood and Transplant.

Тоест това изобретение разрешава на лекарите по-точно да сортират кръвта за преливане, като по този метод евентуално избавят човешки животи.

Както при доста други научни пробиви, това открива нови пътища за проучвания и медицински приложения. Изследванията на екипа, оповестени в влиятелното списание Blood, проправят пътя към създаването на нови проби за идентифициране на редки кръвни групи и понижаване на риска от затруднения при кръвопреливане. 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР